Leiden Kennisstad | Leiden City of Science

Leids Europafestival

Ook in onze sleutelstad is Brussel dichterbij dan je denkt. Overal vind je verbintenissen tussen Leiden en Europa, toch is de verbondenheid tussen beiden niet altijd zichtbaar. Hoog tijd om daarover in gesprek te gaan. Zodoende organiseert de Gemeente Leiden in samenwerking met het Europa Instituut van de Universiteit Leiden en Studium Generale een reeks bijeenkomsten rondom Europa en Leiden in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen in mei.

De opening van het Leids Europafestival vond plaats in Rijksmuseum Boerhaave en  ging over het thema wetenschap. Conservator Tim Huisman vertelde hoe Herman Boerhaave ‘leermeester van Europa’ werd, aan de hand van de tentoonstelling: Herman Boer-haave en de Gouden Eeuw van de wetenschap. Rector magnificus Carel Stolker ging vervolgens dieper in bij de hedendaagse relatie tussen Leiden en Europa op het gebied van wetenschap.


Eerstvolgende evenementen:

Kiesmannen
Wanneer: 15 mei (tijdstip volgt) 
Waar: Stadsgehoorzaal Leiden

Trump, Brexit, euro- klimaat- en vluchtelingencrisis: genoeg redenen om je als student richting de stembus te begeven, zou je denken. Toch zijn er nog veel studenten die geen duidelijk overzicht hebben van de politiek in Nederland. Een derde van de jongeren is vier jaar geleden niet gaan stemmen. Dit jaar moet dat anders. De Kiesmannen loodsen je daarom tijdens een interactieve verkiezingsshow door het huidige politieke landschap. Wat staat er de aankomende verkiezingen op het spel? Wat valt er te kiezen? En welke strategieën gebruiken partijen om kiezers voor zich te winnen? Laat je meeslepen in het politieke moeras en stap straks gemotiveerd in het stemhokje.

———————

 
Migratiedebat
Wanneer: 16 mei, 19.00 – 21.30
Waar: Klein Auditorium, Academiegebouw

Migratie is altijd een belangrijk Europees thema geweest. Ook in 2019 is het wederom een belangrijk Europees onderwerp. Hoog tijd voor een kritische reflectie: welke impact  hebben Europese migratiestromen op Leiden. Leo Lucassen, Paul Scheffer en Jorrit Rijpma gaan hierover met elkaar  en met het publiek in gesprek.

Voor de andere events in het Leids Europafestival, zie onze Europafestival kalender.

Universiteit Leiden
Hogeschool Leiden